Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kempense wielerkampioen Nest Sterckx markante expo 100 jaar : "Nest stak nooit z'n armen omhoog bij koerswinst" - extra foto's vid

Expo Nest Sterckx
URL

Na het prachtig standbeeld in Heultje aan de kerk voor lokale wielerlegende Nest Sterckx, volgt nu een markante tentoonstelling '100 jaar Nest Sterckx' in het gemeentehuis Westerlo.

De tentoonstelling zet 100 jaar Nest Sterckx in de kijker en is het tweede luik van het project dat de vrienden Johan Engelen, Freddy Janssens, John Verbraeken, Rudy Rijcken en Georges Van Asten maakten over de wielrenner Ernest Sterckx. 

Vrijdagavond vond onder ruime belangstelling de opening van de knappe expo plaats.

 

Johan Engelen : "Nestje was een zeer verdienstelijke beroepsrenner uit Heultje"

"Nest Sterckx was direct na de oorlog een beroepsrenner die heel wat grote overwinningen op zijn palmares heeft gezet", weet Johan Engelen van de Vrienden van Nest.  "Hij werd de 'Koning van de Kermiskoersen' genoemd, maar daar mag je helemaal niet op neerkijken.  Ons land telde in die tijd meerdere wereldkampioenen, die elkaar ook tijdens de vele kermiskoersen in de ogen keken en volop tegen mekaar streden. 

Nest stak nooit z'n armen omhoog bij koerswinst.   Bescheiden dat hij was.  Nest heeft ook ooit z'n eigen winstkansen opgeofferd om een zwaar gevallen renner te helpen.  Het is voor dit soort van sporters dat ze later standbeelden zetten, en terecht!"

Beroepsrenner Jan De Voeght

"M'n vader Jan De Voeght reed in die jaren nog samen met Nest Sterckx", vertelt Luc De Voeght (GP Rik Van Looy) uit Grobbendonk.  "Telkens veel vriendschap, echte sportvrienden.  Papa Jan was ook medestichter van Sporta in Tongerlo, dus daar mogen we met z'n allen ook fier op zijn.  De tentoonstelling voor Nest hier in het gemeentehuis is echt de moeite waard voor iedereen die de wielersport in z'n hart draagt."

 

Expo Nest Sterckx in gemeentehuis Westerlo

Op zaterdag 4, 11 en 18 november geeft Johan Engelen in het gemeentehuis Westerlo een rondleiding over de carrière van Nest Sterckx, gekruid met vele anekdotes.

Na het monument en de expo volgt er nog een prachtig boek over Nestje Sterckx, gekaderd in zijn tijd van het wielrennen rond de jaren 1942 tot 1956, met mooie foto’s en zeer aangrijpende verhalen.

Basistarief : gratis - locatie Gemeentehuis Westerlo - Boerenkrijglaan 61 Westerlo

Wanneer?

Van 4 tot 19 november  : maandag van 09:00 tot 12:00 - dinsdag van 09:00 tot 12:00 - woensdag van 09:00 tot 12:00 - donderdag van 09:00 tot 12:00 - vrijdag van 09:00 tot 12:00  - maandag van 14:00 tot 16:00 - dinsdag van 14:00 tot 16:00 - woensdag van 14:00 tot 16:00 - donderdag van 14:00 tot 16:00 - maandag van 18:30 tot 20:30 - zaterdag van 13:00 tot 17:00 - zondag van 13:00 tot 17:00.

Een aanrader voor iedere wielerliefhebber. 

De 'Vrienden van Ernest Sterckx'  schrijven ondertussen verder aan het boek 'Ernest Sterckx, De Stille Koning van het Peloton', dat begin 2024 verschijnt. Een nostalgisch werk vol exclusieve foto's, verhalen en anekdotes - bestellen via auteur Johan Engelen engelenjohan1@gmail.com

Op de foto boven vlnr. : burgemeester Guy Van Hirtum, John Verbraeken, Freddy Janssens, Luc De Voeght (GP Rik Van Looy), Johan Engelen en Georges Van Asten.

Foto's-vid red. NNieuws Guy Verellen.

URL
Nest Sterckx standbeeld Heultje dorp

Nest Sterckx standbeeld Heultje dorp

De 'Vrienden van Ernest Sterckx' schrijven ondertussen verder aan het boek 'Ernest Sterckx, De Stille Koning van het Peloton', dat begin 2024 verschijnt.

De 'Vrienden van Ernest Sterckx' schrijven ondertussen verder aan het boek 'Ernest Sterckx, De Stille Koning van het Peloton', dat begin 2024 verschijnt.

Boerenkrijglaan 61, Westerlo, België

Expo Nest Sterckx

Deel dit artikel